Sve Misterije Sveta - Misterije.com
Veličina slova
subota, decembar 10, 2022
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

Otkriven planet sa tečnom vodom

Otkriven planet sa tečnom vodomPo prvi put u istoriji, astronomi su početkom Oktobra 2013. godine pronašli ostatke stenovitog planeta van Sunčevog sistema sa osnovnim uslovima za naseljavanje koji je posedovao velike količine tečne vode - budeći nadu da drugde u univerzumu postoji nekakav oblik vanzemaljskog života.

 

Naučnici veruju da je otkriće ostataka ovog planeta bogatog tečnom vodom prvo koje sadrži sve osnovne uslove za održavanje života na jednom mestu, van našeg Sunčevog sistema.
Najnovija studija dvaju britanskih univerziteta, Warwick i Cambridge, analizirala je je prašinu i asteroide u okolini "belog patuljka", zvezde pod imenom GD 61, udaljene 170 svetlosnih godina od Zemlje.
Koristeći podatke sakupljene uz pomoć Hubble svemirskog teleskopa i velikog Keck teleskopa na Havajima, naučnici su otkrili velike količine kiseonika - hemijski potpis koji ukazuje da su ostaci nekada bili deo većeg nebeskog tela koje je imalo 26% vode od ukupne Asteroidmase planeta - za usporedbu - otprilike 0.023% mase našeg planeta otpada na vodu.

Smatra se da voda koja je otkrivena u okruženju zvezde GD 61 potiče sa malog planeta, koji je nekada kružio u orbiti ove zvezde, pre no što je postala beli patuljak. Nekada je ova zvezda bila malo veća nego naše Sunce i imala je sopstveni planetarni sistem - a pre oko 200 miliona godina zvezda GD 61 postala je beli patuljak, i izgubila veliki deo svog planetarnog sistema, ali su neki delovi sačuvani do danas.
Ovaj maleni, ali vodom bogati planet izbačen je iz svoje orbite u novu, koja ga je postavila veoma blizu vlastitog sunca, gde se i raspao pod uticajem snažne gravitacione sile ove zvezde. Astronomi veruju da je za destabilizaciju orbite manjeg planeta bio neophodan još jedan, mnogo veći planet, u orbiti iste zvezde, koji do danas nije pronađen.
Trenutno, sve što je ostalo od ovog stenovitog planeta sa mnogo vode je samo prašina i stenje zarobljeno gravitacionom silom umiruće zvezde.

 


© Misterije.com - Sva prava zadržana