Sve Misterije Sveta - Misterije.com
Veličina slova
subota, decembar 10, 2022

Misterije Univerzuma

Enceladus – nova otkrića sonde Cassini

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

 

Krateri i kompleksna struktura EnceladusaKrateri i kompleksna struktura EnceladusaTokom najbližeg i do sada najopasnijeg susreta sa Enceladusom, jednim od brojnih Saturnovih meseca, svemirska sonda Cassini je uspela da sakupi uzorke materijala organskog porekla koji u vidu erupcija sa površine Enceladus izbacuje u atmosferu. Prikupljeni uzorci po sastavu su veoma slični materijalu od kojih su sačinjene komete.

 

Opširnije: Enceladus – nova otkrića sonde Cassini

Otkriven planet sa tečnom vodom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

Otkriven planet sa tečnom vodom

Otkriven planet sa tečnom vodomPo prvi put u istoriji, astronomi su početkom Oktobra 2013. godine pronašli ostatke stenovitog planeta van Sunčevog sistema sa osnovnim uslovima za naseljavanje koji je posedovao velike količine tečne vode - budeći nadu da drugde u univerzumu postoji nekakav oblik vanzemaljskog života.

Opširnije: Otkriven planet sa tečnom vodom

Organske materije van našeg sistema

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)

 

HD 189733b u orbiti matične zvezde - Umetnička vizijaTeleskop Hubble je pre nekog vremena otkrio organske materije van našeg Sunčevog sistema. To je prvo otkriće ovakve vrste vezano za planet van Sunčevog sistema i veoma važan napredak u načinu na koji pokušavamo da otkrijemo moguće oblike života van našeg Sunčevog sistema.

 

Opširnije: Organske materije van našeg sistema

Svetla tačka na površini Titana

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Svetla tačka na površiniSvetla tačka na površini TitanaKosmička letelica Cassini je 26. Maja 2005. godine identifikovala neobičnu svetlu tačku na površini Titana koja je privukla pažnju naučnika. Ovo područje nalazi se jugoistočno od velike svetle regije koje se zove Xanadu, široko je oko 480 kilometara i moglo bi da bude "vruća tačka", površina koja je verovatno ugrejana nedavnim sudarom sa asteroidom, ili mešavinom leda i amonijaka is tople unutrašnjosti meseca koja polagano ističe iz ledenog vulkana i prekriva još hladnije okolno područje.

 Opširnije: Svetla tačka na površini Titana

Jezero na Titanu?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
 
 
Jezero na Titanu - umetnička vizijaJezero na Titanu - umetnička vizijaCassini letelica je krajem Juna ove godine poslala najnovije snimke neobične tamne strukture na površini Titana koja bi mogla da bude mesto na kojem se nalazi ili se u skorije vreme nalazilo jezero od tečnih ugljovodonika. Struktura se nalazi u blizini južnog pola Titana.
 
 

Opširnije: Jezero na Titanu?

Krater na Titanu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)

 

Krater FOTO NASA/JPLKraterCassini letelica je 15. Februara 2005. godine u sklopu redovnog planiranog preleta Titana poslala nove fotografije na kojima se razaznaje džinovski krater veličine Holandije. Krater je nazvan Circus Maximus i fotografisan je radarskim instrumentima sa letelice tokom preleta sa visine od 1577 kilometara.

 Opširnije: Krater na Titanu

Rođenje novih planeta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (5 Votes)
Kosmički sudar u sazvežđu Plejade. Umetnička vizija. © Lynette R. CookKosmički sudar u sazvežđu Plejade. Umetnička vizija. © Lynette R. CookPlanete poput Zemlje, Marsa ili Venere postoje već milionima godina, ali nedavno su otkrivene nove planete u nastajanju. Astronomi su uz pomoć Gemini [Džemini] opservatorijuma na Havajima i Spitzer svemirskog teleskopa otkrili nekoliko planeta koje nastaju ili su nedavno formirane oko zvezde koja se nalazi u sazvežđu Plejada, a pretpostavlja se da je za formiranje ovih novih nebeskih tela odgovoran džinovski sudar starijih planeta ili planetarnih embriona.
Ovo je prvi pravi dokaz formiranja planeta u zvezdanom jatu Plejada i po svemu sudeći je prvi dokaz dobijem direktnim posmatranjem da su planetarni sistemi poput našeg Sunčevog sistema uobičajena pojava.
 

Opširnije: Rođenje novih planeta